10:30 Böcker jag läst på sistone

Läst en hel del böcker sen sommaren tog slut. Hösten är ju egentligen den ultimata läsperioden tycker jag: finns det något mysigare än att krypa upp i soffan med en filt, en kopp kaffe och en bra bok när det stormar och regnar utanför? Lite tända doftljus och en värmedyna på det så är man i himmelriket.

Vissa böcker var inte alls bra, men sånt får man ju ta. Brukar bara sluta läsa de värsta medan jag kämpar mig igenom de som är ok även om det får mig att tappa mitt läsflow lite. Fanns dock vissa som var riktigt bra och de kommer här:

Trion av Johanna Hedman

En roman i samma stuk som Stulna verk (som för övrigt också är fantastisk!). Handlar om fre vänner i Stockholm som i början av 20-års åldern lär känna varandra. Trots sina olika bakgrunder och en ibland konstig dynamik mellan dem så bildar de en tight trio som reser, dricker vin, studerar och älskar såväl varandra som med varandra.

Jag tyckte om den mycket för att den liksom smög in en i deras värld utan att man märkte att man fastnade i spindelnätet som består av karaktärernas tre själar. Vackert språk, nästan poetiskt, och väldigt målande beskrivningar.

Vi röstar om vi saknar mamma av Nina Pascoal

Handlar om en tolvårig flicka vid namn Kornelia som åker på semester med sin familj bestående av sin mamma, storasyster Sabina och lillasyster som jag inte minns namnet på. Mamman är en ytterst tveksam föräldrafigur och lämnad snart sina döttrar ensamma på hotellrummet utan att berätta vart hon tagit vägen, bara att hon blir borta ett tag. Kornelia och Sabina blir dock inte särskilt förvånade och passar på att leva livet istället för att oroa sig. Det är soliga stränder, högljudda bargator och frukost till middag. Efter ett tag börjar det dock urarta något när Sabina också bestämmer sig för att försvinna.

Älskade den här boken! Skriven på ett så fint sätt, verkligen rakt ur en klok tolvårings sinne. Den är vacker, tragisk och underhållande på samma gång. Kändes verkligen som att man VAR lilla Kornelia i Spanien. Blev dock otroligt arg på deras hemska mamma haha.

Sockerormen av Karin Smirnoff

En hjärtskärande men likväl fascinerande roman om ett underbarn som växer upp med en fullständigt vidrig mamma. Som litet litet barn lever hon på smulor och hennes bästa vän är en råtta fram tills en styvpappa och en musiklärare kommer in i bilden och tillvaron ljusnar något. Mamman finns dock med i hörnet med sina traumatiserande handlingar, och det visar sig snart för barnet att hon inte ens kan lita på de snällaste vuxna. Endast på andra barn, de barn som blivit hennes syskon utan att de delar blod. De delar nämligen något viktigare: kärleken till musiken.

Åh, så tragisk bok. Den gjorde verkligen ont i hjärtat. Läs den inte om du är känslig för att läsa om barn som far illa.. Men den var också förbannat jäkla bra och välskriven. Karin Smirnoff tenderar att blanda tragik med vackra ord och poetiska meningar, så även här. Huvudkaraktären är fantastisk och man vill bara rädda henne från hennes öde. Det är en smart bok skriven på Karin Smirnoffs säregna sätt, som kan ta ett tag att vänja sig vid men som fångar en som inget annat. Dessutom – barn och deras kärlek, hur vacker är inte den? Speciellt mellan varandra.

Halva Malmö består av killar som dumpat mig av Amanda Romare

Amanda är kompisgängets eviga singel. Därför har hon bestämt sig för att nu dejta intensivt i ett år och tillslut förhoppningsvis finna sin Mr Right på någon av Malmös dåligt belysta barer eller genom så många tinder-svepningar att tummen värker. Hennes lycka verkar dock långt bort och hon träffar douchebag efter douchebag. Ska Amanda någonsin finna kärleken eller är det lika bra att hon bara blir nucka nu direkt?

En underhållande, rolig bok som var välbehövlig efter all tung läsning. I Sex and the City-anda letar Amanda igenom hela Malmö och hamnar i situationer som får en att skratta rakt ut för de är så dråpliga. Mycket beskrivande av samtiden och dagens dejtingvärld, stor dos igenkänning och mycket humor!

Min fantastiska väninna av Elena Ferrante

De två väninnorna Elena & Lila växer upp i samma fattiga kvarter i Neapel. Från att vara små flickor som leker med dockor förvandlas de till trotsiga tonåringar med fokus på allt från skola till killar, men deras vänskap består lika starkt. Elena börjar dock oroa sig för om hon kommer att förlora sin fantastiska väninna när denna trolovar sig med en man hon inte verkar älska medan hon själv får en möjlighet få förunnat, nämligen att studera vidare.

Min fantastiska väninna är en bok jag hört såå mycket om. Och jag förstår varför. Även om det inte är en särskilt dramatisk historia, eller ens består av stora händelser, så fångar den läsaren. Den fångar in en just i det banala, det vanliga vardagslivet och dess påverkan på människor. Den berättar hur det är att växa upp som en fattig flicka med drömmar för stora för sitt kvarter och människorna runt en, om kärlek, om hat, om intelligens, om avundsjuka och framför allt: om vänskap. Och den gör det på ett väldigt vackert sätt. Ser fram emot att läsa de tre uppföljarna! Måste dock säga: är inte Lila en rätt unlikeable karaktär, ärligt talat??

Hoppas ni hittade någon ny bok att skriva upp på er att-läsa-lista! Rekommenderar dem alla STARKT.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s