13:39 Facts about Fillers

När jag frågade bloggens läsare om vad för inlägg de ville se här så kom förlaget om fillers upp. Att berätta mer om det, hur det går till, riskerna, vad man ska tänka på och så vidare..

Ett mycket bra exempel på välgjorda fillers. Vet tyvärr inte vilken klinik som utfört behandlingen.

Vi kan väl börja med att säga att fillers inte är samma sak som botox. Ser många säga att andra har ”botoxläppar” men det är alltså felaktigt. Botox används för att förlama musklerna i ansiktet och därmed minska rynkor tillfälligt. Exempelvis arg-rynkan i pannan. Botox används även inom sjukvården och tandläkarvården mot migrän och käkspänningar. Jag har själv testat mot det senare och det fungerade väldigt bra! Dock höll det för kort tid (2 månader) och var för dyrt att fylla på för att jag skulle fortsätta.

Fillers däremot bygger upp volym i ansiktet. Det finns olika märken av fillers men de består i regel av hyaluronsyra, som är ett ofarligt ämne att spruta in i kroppen (ni kanske känner igen det från hudvård). Vissa produkter är hårdare än andra och passar då bättre till exempelvis käklinjen medan de mjukare är det de flesta väljer för läpparna.

Det är svårt att säga hur länge fillers består för det är otroligt individuellt. Dessutom beror det på typ av filler och vart i ansiktet du har den (ju mer rörelse = desto snabbare bryts ämnet ned). Första gångerna så försvinner fillers snabbare för att kroppen inte är van vid ämnet och vill bryta ned det för att bli av med det. Då kan det vara bra att fylla på rätt tätt inpå de tidigare besöken, speciellt om du vill bygga upp större läppar. Efter några gånger håller det däremot längre och längre! Som för mig: jag lägger endast i 0.5ml varannat år nu för att mina fillers i läpparna bryts ned så sakta. Jag gjorde som jag beskrev ovan: fyllde på kontinuerligt i början för att sedan låta det gå längre tid mellan.

Det finns självklart alltid risker med fillers, det ska man inte sticka under stol med. Nålar kan sättas fel, fillers kan injiceras fel och täppa till t.ex blodflödet, nekros kan uppstå (ytterst ovanligt i Sverige), det kan bli infekterat. För att minska risken för detta är det otroligt viktigt att gå till en utbildad person: en sjuksköterska eller läkare. Om det är en sjuksköterska, se till att det finns en läkare kopplad till kliniken som kan skriva ut mediciner eller hyalase fort om något går fel med behandlingen.

En nasty infektion som en kvinna fick efter läppfillers (obs, ej i Sverige)
Allergisk reaktion. Stackaren. Som tur är går det att lösa relativt enkelt med kortisonbehandling och anti-histamin.

Hyalase är en produkt som sprutas in där du har fillers och sedan bryter den ned dem. Det är ett snabbt och säkert sätt att bli av med fillers som personen inte är nöjd med eller som blivit fel under behandlingen. Gäller det senare alternativet så ska kliniken erbjuda hyalase gratis för att förbättra ditt resultat.

För några månader sedan skrev ett par feminister på Instagram angående att fillers kan flytta på sig i ansiktet och stanna kvar mycket länge. Detta var chockerande nyheter för dem och de fördömde fillers som något farligt. Jag håller inte riktigt med.

Att fillers kan migrera (flytta på sig) är inte ny information. Går du till en bra behandlare har hen informerat dig om detta, eller har du (som du borde) gjort din research grundligt och lärt dig om detta innan din behandling. Det är inte farligt att fillers migrerar men det kan ge oönskade resultat. Vanligast är att fillers i läpparna lägger sig ovanför läppen så att det blir som en liten utåtstående plattform som gör att läpparna ser mer ut som det klassiska duck facet. Under ögonen (tear through) är också vanligt då det är ett rörligt område. I käken och hakan migrerar fillers däremot mer sällan.

På första bilden ser ni fillers som migrerat ordentligt och lagt sig ovanför läppen, blivit en s.k snusläpp. Sen skedde behandling med hyalase innan kunden fyllde läpparna igen, därav svullnaden på sista bilden.
Ännu en bild som jämför en läpp med migrerad fillers och en med fillers på rätt plats.
När fillers migrerar kan det även skapas klumpar. Både migration och klumparna beror ofta på att fillers inte injicerats helt korrekt eller att individen har fyllt på för mycket, för snabbt. 0,5-1ml räcker väl per gång. Desto mer desto bättre är inte ledordet!

Det är ofarligt att fillers migrerar, som sagt. Detta för att det är ett ofarligt ämne som inte skadar kroppen. Och ja, fillers kan stanna mycket länge i kroppen men ytterst tveksamt om det är för alltid – om man inte fortsätter fylla på då. Att också lägga ut bilder på kändisar som har svullna ansiktet efter allt från fillers i mängder till operationer för att mena på att alla med fillers i ansiktet tillslut ser ut så, är felaktigt. Det krävs ENORMA mängder för att svullna upp så som Kattkvinnan (bild nedan) har gjort, och det krävs att mer än fillers är med i bilden.

Den s.k Kattkvinnan som genom operationer och fillers har försökt efterlikna en katt. Hon har ett ”’moon face”, alltså ett ansikte som svullnat upp av för mycket påfrestande i form av behandlingar, operationer, botox och fillers. Det här är inget en person som gör fillers behöver oroa sig för då det tar måånga år och ännu mer pengar att uppnå.

Det slutliga jag vill säga om fillers är att det är viktigt att tänka över sitt beslut ordentligt innan man skaffar det. Jag har velat ha större läppar sen jag var 14 år så jag hade väntat i tio år för att vara helt säker samt ha ekonomin till det. Idag ångrar jag mig inte ett dugg: fillers har hjälpt mig tycka att mitt ansikte är mer balanserat och vackrare än förr. Därmed har det minskat min inbillade fulhet, en diagnos jag lider av. Jag har idag fillers i läpparna, käklinjen och lite i kinderna, som jag dock tror har brutits ned till stor del. I slutet av augusti ska jag fylla på käklinjen och kinderna igen, det gör jag en gång om året då Stylage XL som används för det har lång hållbarhetstid.

Tack för att ni läste och hoppas ni lärde er något! Och som sagt: försök ditt bästa att inte känna dig pressad att skaffa fillers bara för att andra gör det. Det är endast ett tillfälligt ideal och du är fin precis som du är!

(Dubbelmoralen gentemot mig själv när jag tycker alla andra är fina som de är men jag avskyr mig själv i min naturliga skrud..)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s