Vad vill du jobba som när du är klar?
Jag har inget specifikt drömjobb men det lutar åt någon av dessa tre saker: enhetschef och med tiden öppna eget vårdboende/hvb-hem-lvm-hem, som kurator och vidareutbilda mig till psykoterapeut för att sedan öppna egen mottagning med fokus på självkänsla/ångest/beteendeproblematik/missbruk, eller läsa en master och arbeta utomlands som kurator eller inom missbruk. Just nu väger kurator tyngst men lär nog läsa en master någon gång i mitt liv hur det än blir.
Varför vill du jobba med just det?
Enhetschef för att jag vill testa på en chefsposition och tror jag hade passat bra i det. Att öppna ett eget hem i någon form är ett sätt att hjälpa flera behövande åt gången samt se till så att de får adekvat vård, speciellt med tanke på hur många dåliga sådana hem det finns.. Kurator/psykoterapeut lockar för att det är en form av behandling och samtalsterapi, något jag dels är intresserad av, dels har mycket erfarenhet av själv inom flera olika aspekter och tror jag därmed kan vara till nytta inom. Vill ha eget företag för att jag vill vara min egna chef och ha mer frihet. Jag vill läsa en master för att jag inte är säker på att jag är klar med studietiden efter programmets slut och för att det i regel krävs för att kunna arbeta utomlands. Arbetar gärna internationellt för att slippa Sveriges klimat och för att få nya erfarenheter!
Är utbildningen svår? Jämfört med tidigare studier?
Det är svårt att säga för det är väldigt individuellt! Jag tycker inte den är särskilt svår då det mesta som ingår är ämnen jag är intresserad av och därmed har en del kunskap i samt för att jag tycker om att läsa, skriva och diskutera. Tycker man inte om detta eller är mer lagd åt det praktiska hållet så kan man nog uppleva den som svårare. Mycket handlar dock om studieteknik!
Jag har pluggat väldigt blandade grejer tidigare, en majoritet på universitetet, och vissa saker har jag upplevt rätt lätta, precis som socionomprogrammet, medan jag haft det tuffare med andra. För mig kommer svårigheter främst gällande praktiska saker så tex programmeringskurser har varit hemska för mig. Förutom individuella faktorer så är det dock betydligt mer läsning på socionomlinjen än de kurser jag studerat innan (främst media/it-relaterat och kostvetenskap).
Vad är ditt bästa tips för att studera generellt?
Hitta din studieteknik! Den kan nämligen skilja sig åt väldigt mycket bland människor. Vissa lär sig av att lyssna, andra av att skriva eller läsa. Många av mina vänner älskar att plugga tillsammans i bibblan och kunna diskutera medan det inte alls fungerar lika bra för mig utan jag hellre sitter hemma och läser böckerna själv.
Hur gör ni med praktik? Får ni välja själva eller blir ni placerade?
Vi väljer själva genom ansökan. Obviously måste det ju dock passa programmet, men annars kan vi välja fritt även gällande plats och det är inte ovanligt att praktisera på andra platser än Kalmar eller att söka sig utomlands.
Är det svårt att få jobb efter utbildningen?
Generellt, nej. De flesta jag talat med har fått jobb redan under utbildningen genom extrajobb eller praktikplats som sedan lett till erbjudande om fast anställning efter examen. Kurator kan det vara lite svårare att få jobb som då det är populära tjänster!
Varför valde du just denna utbildning?
Skrev i andra inlägget om varför jag valde just socionom! Sen att det blev på LNU är för att jag har flera vänner som studerat där och rekommenderar det samt för att jag bott i andra städer än Kalmar i långa omgångar sen jag var 19 år och nu kände att det var dags att bo nära familj& vänner i hemstaden ett tag. ☺️ Dessutom underlättar den närheten gällande hunden och min värkproblematik.
Är det höga intagningskrav? Gymnasiebetyg, högskoleprovsresultat?
Nej, det är inte särskilt högt i Kalmar i alla fall! Jag sökte in genom HP där jag fick 1,1 som resultat och den som blev antagen med lägst resultat hade 0,65. Gymnasiebetyg utan komplettering så var lägsta antagning 17,71 och med komplettering 17,0.
De flesta mindre universitet brukar ligga runt denna gräns medan t.ex Lund, Linköping och Uppsala kan ha högre gräns för antagning!
Hur mycket vill man dö från 1-10?
Hahaha generellt en tvåa max. Men absolut tio precis innan tenta eller om man får omtenta (och även under hela juridikkursen för min del).
Är det lite läskigt att bli socionom i och med att det pratas om hur farligt det är pga t.ex hot?
Aldrig tänkt på detta faktiskt! Inte heller hört något om det. Jämfört med hur många människor man möter så är det en ytterst liten procent som är hotfulla och en ännu mindre procent vars hot är seriösa och farliga istället för bara sagda i affekt. Är man väldigt orolig finns det ju dock yrken man kan välja där risken för hot är väldigt låg, så som enhetschef eller kurator. Jag skulle dock inte säga att jag känner mig rädd alls eller tycker det känns läskigt eller farligt på något sätt!
Hur många män/kvinnor är det på programmet?
Min klass är väldigt stor (över 100 pers) och jag vet faktiskt inte vilka alla är då vi inte träffat alla pga distansstudier samt är uppdelade i fyra mindre klasser varav man endast träffar sin egna eller ”systerklassen” (t.ex jag går i D och vi har vissa seminarium med C-klassen). Men generellt skulle jag säga att det är betydligt fler kvinnor/icke-binära än män! Kanske ca 75% kvinnor.
Vilka åldrar är det i din klass?
Allt från de som kommer precis från gymnasiet till de som är 45+. De flesta är väl dock runt 22-25 år.
Hur många i din klass är vänster jämfört med höger?
Ingen aning! Men har svårt att tänka mig att du vill bli socionom om du har mer högerextrema åsikter typ SD, eller ens KD då programmet går ut väldigt mycket på att uppmärksamma jämställdhet, klasskillnader och utanförskap. Skulle spontant tro att en majoritet är S följt av V och M.
Vad lär man sig på socionomprogrammet?
Fokus än så länge är på hur du ska bemöta människor i yrket, att lära dig relevant juridik, lära dig om olika perspektiv och behandlingssätt gällande sociala problem och hur välfärdsstaten i Sverige och vårt politiska system är uppbyggt.
Vad tycker du om universitetet?
Då vi har distansstudier pga corona har jag inte en jättestark bild av själva skolan än förutom att den är väldigt fin och fräsch! Annars tycker jag att upplägget är bra, lärarna är kunniga och det är bra samordning gällande såväl studentföreningar som själva studierna. Finns inget jag direkt kan klaga på!
Är det mycket svårare än gymnasiet?
Det är högre nivå på ämnena och betydligt mer ansvar. Ingen lärare kommer bry sig om du inte deltar eller missar en inlämning, det är liksom bara du själv som förlorar på det och du märker rätt fort hur lite man kan missa utan att hamna efter. Det här är liksom inte saker du kan plugga in kvällen innan en tenta utan det är ofta mycket och rätt tung kunskap som man får ta gradvis. Tempot i vad vi lär oss varje föreläsning och vecka är definitivt högre men däremot så är det betydligt mindre aktiv tid i skolan eller med studier (undantag innan tenta). Ett par dagar i veckan är man helt ledig och majoriteten av de andra är halvdagar. Självstudier får man prioritera 100% själv och ingen guidar dig i det vilket nog är den största skillnaden. Jag föredrar dock detta format MYCKET mer än gymnasiet för att man kan sätta egna tider, har mer fritid och lär sig ta ansvar. Så länge man har en struktur och får in vanan & rutinen att plugga lite nästan varje dag så kommer det inte bli så svårt!
Har LNU distans just nu? Hur känns motivationen?
Ja, vi har 100% distans (undantag veckans salstenta) hela denna terminen. Förhoppningsvis går det tillbaka till normala studier nästa termin. Motivationen går bra! Jag tycker om att studera på distans, har gjort det i många år. Skönt att kunna bestämma sina egna tider och var ett stort plus att kunna sitta hemma när foten var bruten. Dessutom kan man fortfarande hyra grupprum i skolan med vänner eller träffas i universitetsbibblan och plugga tillsammans för social kontakt & motivation. Min motivation påverkas mer av om jag är intresserad av ämnet eller inte samt mitt psykiska välmående än studieformen.
Var socionom ditt förstahandsval?
Yes
Kan man jobba deltid under studietiden?
Absolut, har flera klasskompisar som gör det! Dock har vi ju som sagt distans nu vilket förenklar att arbeta deltid, vid studier på plats måste man kunna anpassa arbetstimmarna mer.
Kan man som socionom inrikta sig på att jobba med genusfrågor?
Det kan man säkert! Vi läser ingen specifik kurs i mitt program om just genus men det dyker upp många gånger i olika kurser ändå. Vet dock att andra universitet har genuskurser som valbara alternativ på socionomprogrammet och man kan ju även läsa till extrapoäng i genus för att bredda sig lite extra. Generellt tror jag att socionom hjälper till att öppna många dörrar då det är ett yrke med en legitimation och du får kunskaper inom juridik vilket är eftertraktat.
Hur talas det om rasism och annan diskriminering i utbildningen?
Fokus ligger ju på sociala problem så diskriminering är ett genomgående tema. Framför allt då ämnen som är mer vanliga att arbeta med som socionom, t.ex olika funktionsvariationer, missbruk och klasskillnader. Jag personligen tycker att det än så länge har varit för lite fokus på hur rasism påverkar alla dessa aspekter på olika sätt och funderar faktiskt på att försöka samordna med skolan så att Aysha Jones kommer och föreläser för socionomklasserna om rasism! Jag tror det kan vara väldigt nyttigt och välbehövt, speciellt då viss kurslitteratur innehåller n-ordet vilket inte genererat några reaktioner..
Kan du skriva några kurser som ingår i programmet?
Introduktion till rättssystemet och socialrätt: den första juridikkursen även kallad helveteskursen. I första delen handlar den om blandad civilrätt (allt från hyresrätt till brottsbalken) medan andra delen har fokus på socialrätt där t.ex LSS och LVM ingår.
Kommunikation, bemötande och ledarskap: man får träna i hur man kommunicerar med klienter, bedriver motiverande samtal och såväl leder som förhåller sig till klienter så att de känner sig trygga och man samtidigt är professionell.
Välfärdsstatens organisation och socialpolitiska principer: hur Sveriges politik är uppbyggd från kommunal nivå till EU-nivå samt vad en välfärdsstat är, vilka olika välfärdsmodellen det finns och vad socialpolitik innebär.
Samhälls- och beteendevetenskapliga perspektiv på socialt arbete: sociologi, psykologi och socialpsykologi med fokus på sociala problem, socialt arbete, mänskligt beteende, makt, anknytningsmönster, mänskliga relationer och interagerande m.m.
Vad innefattar socionom för arbetsuppgifter?
Det beror helt på vad du arbetar som! Som kurator så har du samtal med elever, stöttar och ger råd. På Soc kan du t.ex ta emot ansökningar om ekonomiskt bistånd, göra utredningar om vilken vård ett barn som far illa ska få, hjälpa en person med någon funktionsvariant att få insatser eller stötta en kvinna som är utsatt för våld i hemmet. Det är ofta en blandning mellan att vara terapeut, göra pappersarbete och ha koll på relevanta lagar säger de jag känner som arbetar som socionomer.
Hur är studentlivet? Lever man så fattigt som alla säger?
Just nu är studentlivet rätt så icke-existerande pga corona men annars är det väldigt roligt med mycket aktiviteter och framför allt fester! Det finns i stort sett alltid någon som vill umgås och majoriteten är väldigt välkomnande och öppna. Och ja, ingen student jag känner lever lyxliv direkt, hehe. Framför allt är hyrorna på studentlägenheter orimligt höga för sin storlek, sen tenderar de flesta att lägga mycket pengar på alkohol & mat. Det är rätt sällan man shoppar något större och många får någon ekonomisk hjälp av sina föräldrar för att ha råd med både hyra, telefon, gymkort, mat, kurslitteratur och nöje. Det går att överleva på endast csn men vissa månader kommer det att bli väldigt tight, det ska man förvänta sig. Framför allt när man behöver köpa kurslitteratur för 2500kr..
Skulle du rekommendera att börja plugga om man är skoltrött?
Om du är skoltrött efter gymnasiet så ja! För gymnasiet och universitetet skiljer sig så extremt mycket åt. Är du däremot skoltrött från universitetet så hade jag nog tagit en paus från studier helt.
Vad är egentligen en socionom?
En socionom kan vara väldigt många olika saker men enklaste beskrivningen är väl att säga att de är socialarbetare.
Vad läser man typ för ämnen? Är det kul?
Sociologi, socialt arbete, socialpsykologi, psykologi, juridik, kommunikation bl.a. Jag tycker det är väldigt kul, givande och intressant!
Vad kan man bli efter examen?
Här är en bild med några förslag på vad man kan bli! Andra saker är civil utredare hos polisen, psykoterapeut (efter vidareutbildning), enhetschef, jobba på ätstörninsklinik eller inom psykiatrin med rådgivning, socialpedagog och mycket mer.

Är beteendevetare samma sak som socionom? Kan man jobba med samma saker efter båda programmen?
Nej, det är inte samma sak även om beskrivningarna av utbildningarna och vad man kan bli efteråt är snarlika. En stor skillnad är dock att socionom är ett yrke där du får legitimation, du kan alltså endast bli socionom genom socionomprogrammet då du måste läsa visa kurser som inte ges separat utanför programmet. Beteendevetare kan man bli genom att sätta upp sin egna utbildning så länge det är minst 90hp i något beteendevetenskapligt ämne. Socionom är dessutom bredare yrkesmässigt och generellt mer yrkesinriktat, och har ofta längre praktik än beteendelinjerna. Arbetsmässigt är det otroligt svårt för beteendevetare att få jobb då det inte är en utbildning som leder till specifika jobb samt att en socionomutbildning väger tyngre vid ansökan. Båda utbildningarna leder till att personerna söker liknande arbeten och därmed tenderar beteendevetarna att ”förlora” många jobb till socionomer. Det finns även vissa arbeten som beteendevetare inte får arbeta med längre på de flesta platser: kurator kräver numera oftast en socionomexamen pga den juridiska kunskapen utbildningen ger. Jag var själv intresserad av beteendevetenskap först då det verkar vara en väldigt kul utbildning, och ämnesmässigt intresserar den mig mer än socionomlinjen, men jag är glad att jag valde att satsa på socionom ändå då min framtid är betydligt tryggare genom det valet! Och utbildningen är roligare än den låter, jag lovar haha.
