Socionomprogrammet LNU

Jag hade väldigt svårt att bestämma mig för vad jag ville studera på universitetet men socionom har alltid legat i bakhuvudet. Så för cirka ett år sedan gjorde jag slag i saken och sökte Socionomprogrammet på Linnéuniversitetet (LNU) i Kalmar och blev antagen i juli!

Anledningen till att jag valde att studera till socionom är främst den klassiska: jag vill arbeta med att hjälpa människor som har det svårt på olika sätt. Jag är väldigt intresserad av olika typer av sociala problem så som missbruk, kriminalitet, klasskillnader och utanförskap vilket gjorde att just socionom kändes mer rätt än något vårdyrke. Dessutom är det mer teoretiskt än praktiskt.

Det är även en väldigt bred linje, en generell utbildning snarare än en specifik, vilket vägde tungt för mig. Jag har inget speciellt drömjobb men flera idéer om vad jag kan tänka mig samt hur jag eventuellt vill kombinera dessa och socionomprogrammet öppnar upp dörrar till mer än många andra utbildningar. Detta gör också att det finns mycket arbeten att söka efter avslutad utbildning och få socionomstudenter behöver gå arbetslösa en längre tid.

Arbetsmarknaden är alltså väldigt trygg, det är normala arbetstider, det finns goda chanser till olika typer av arbeten och till att byta väg i karriären samt är en väldigt social utbildning där du får mycket nära kontakt med olika typer av människor.

Som socionom skulle jag säga att det är viktigt att du är öppen, lyhörd och inte dömande. Du kommer att träffa människor som är på sin personliga och samhällets botten, och du blir ofta deras trygga pelare och ledsagare i myndigheternas förvirrade värld. Du måste kunna bry dig men samtidigt inte ta med dig jobbet hem på så sätt att du fäster dig för mycket vid klienter, något jag vet är svårt för många (och förmodligen även kommer vara för mig).

Majoriteten av utbildningen är teori, med en termins praktik. Det är dock två kurser, en termin sammanlagt (men kurserna är oftast inte efterföljande), i juridik vilket är ett ämne som är praktiskt på så sätt att det inte är lika mycket öva in texter och termer utan mer lära sig hur man slår i lagbok och praktiskt applicerar lagar på olika fall. Kurser som inte direkt är mina favoriter. 😅

På LNU i Kalmar har vi än så länge läst en kurs i juridik om grundläggande civilrätt och socialrätt, en kurs om politik och välfärdsstater samt en introduktionskurs om sociala problem och dess historia och perspektiv på dem. Den fjärde har precis börjat och berör främst socialpsykologi med teman som anknytningsmönster, makt och mänskligt socialt beteende (en kurs som verkar sjukt rolig!).

Studierna är en blandning av föreläsningar och självstudier i form av främst att läsa böcker (något som för övrigt är viktigast i de kurser som det är digital tenta eller hemtenta, annars finns det mesta att finnas online eller i föreläsningarna). Examinationer sker i form av salstentor som numera är mest digitala tentor eller hemtentor på grund av corona, grupparbeten och seminarium. Ibland skrivs det någon uppsats men det är mer fokus på det vid b & c-uppsatserna.

Kalmar är inte en studentstad så som Uppsala eller Lund så söker man det ”klassiska studentlivet” är det inte hit man ska söka. Däremot finns det absolut studentliv för skolan är ju rätt stor: t.ex så som en kår, evenemang och en studentpub. Nu är dock allt dött på grund av pandemin. Studentlägenheter är lätt att få centralt och skolan ligger även den väldigt centralt och är dessutom nybyggd och superfräsch & fin! Älskar den. Jag är väl partisk som Kalmarbo men tycker Kalmar är lagom stort: det är tryggt, här finns allt man kan behöva på cykelavstånd, det är lugnt men har ändå uteliv och naturen är underbar. Extra plus för Öland en biltur över bron bort!

Varje höst (och vår, men då startar inte socionomlinjen) är det två veckors nollning. Alla program tillhör en studentförening och socionomer är med i Humanus tillsammans med några andra program. Elever från högre år är faddrar och nollar alla nya (som vill) under fjorton dagar där det är två aktiviteter per dag. De flesta är fest av någon form med alkohol inblandat, exempelvis sittningar vilket är större middagar och fester med teman, men det är självklart alltid frivilligt att dricka! ☺️ Nollningen var något jag var väldigt osäker på om jag skulle delta i och min första dag på den trivdes jag inte alls. Jag gav det dock en till chans och andra dagen bytte jag grupp och (efter att ha halsat ett glas vodka för att få mod att hälsa) träffade jag de som jag hänger med än idag. Det slutade med att nollningen blev två av mina roligaste veckor i livet med sjuka kvällar, massa skratt, nya fantastiska vänner som är värda allt för mig idag och framför allt ett minne för livet. Min lever må inte ha mått så bra efter 14 dagars konstant supande men det var verkligen mitt bästa val någonsin att delta i nollningen och har du chans att göra det: gör det!!! Alla är nervösa, jag lovar.

Har du några diagnoser, fysiska eller psykiska, är det bra att minnas att du har rätt till stöd och hjälp i skolan. Det kan exempelvis vara hjälp att planera upp dina studier, extra stöd från mentor, ljudböcker, anteckningshjälp, få skriva på dator på tenta, sitta i eget rum under tenta, få längre tid under tenta osv. Jag använder mig av de sista tre exemplen och det fungerar jättebra och hjälper mig väldigt mycket!

Överlag trivs jag otroligt bra såväl på socionomprogrammet som på LNU och som student i Kalmar. Aldrig ångrat mitt beslut angående någon av dessa punkter och är väldigt glad & tacksam över att jag tillslut tog tag i att välja denna utbildning samt över allt jag lärt mig och människorna jag träffat. Är du sugen så testa på för du kan alltid hoppa av sen, och det är inget fel med det heller! Jag har själv börjat och avslutat sååå många utbildningar och det krävdes för att tillslut hitta rätt. ❤️

I nästa inlägg, som kommer imorgon eller på fredag, kommer jag att svara på lite frågor om programmet! Ställ dem här eller i min frågebox på instagram: me.lody.s ☺️

Den vidrigt tunga (och dyra) lagboken som nu äntligen får vila till nästa termin! Orimligt glad över det hehe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s